Buah cempedak di luar pagar,


Ambil galah tolong jolokkan,


Begitulah bunyi pembayang pantun Melayu yang memperkatakan tentang buah cempedak. Oleh kerana buahnya berada di luar pagar, maka terpaksalah galah diambil untuk mendapatkannya. Jika buahnya masak, harum semerbak. Warnanya kuning keemasan. Bila petang menjelang, cucur cempedak goreng dihidang untuk dinikmati bersama keluarga.


Tetapi jika buahnya masih muda, jika dibakar dengan api yang marak boleh dibuat ulam pembuka selera. Dihidang pula dengan sambal belacan dan ikan goreng darat dan apa-apa sayur masak lemak. Sedapnya, membuka selera. Ini tidak ramai yang mengetahuinya. ‘Hanya jauhari yang mengenal manikan’


Buah cempedak yang masih muda.











Dibakar dalam timbunan api yang marak menggunakan sabut kelapa, tempurung. (Kebesaran Allah setiap yang dijadikan ada gunanya. Harus berfikir utk tidak membazir.







Masak hingga kulitnya hangus terbakar. Kemudian dibiarkan dalam 20-30 minit bersama bara api yang ada, untuk mendapatkan isi yang lebih lembut.









Buang kulit yang hangus.











Baki bara api boleh dibuat membakar ikan.











Dipotong-potong untuk dihidang bersama sambal belacan, buat hidangan tengahari bersama keluarga.










Ingat!, mulakan suapan dengan Bismillah.....

0 Responses to "Hemmm..., sedapnya!!!"

Catat Ulasan

  • Salam Pertemuan




    Pembaca yang budiman,




    Mengisi ruang kecanggihan teknologi ICT, media ini sebagai penghubung di antara saya dan anda. Idea yang dipaparkan memang pendek isi maknanya. Pengisian yang diketengahkan untuk direnung dan difikir agar bersama kita celik akal. Sekadar untuk didik diri sendiri dan mengasah bakat dalam penulisan, selagi nafas boleh lagi dihela.




    "Kerja ke depan, Muhasabah ke Belakang"




    Sekian,



    Salam hormat dari saya




    Ai'sah Abol


    Blog Archive

    Pelawat

    blog counter free counters